paranoia si bolile animalelor

Lipsa de informaţie, dar şi ignoranţa conduce foarte uşor la comportamente paranoice din partea oamenilor vizavi de animalele de companie. Un astfel de exemplu l-am văzut de curând. Ruda unor prieteni apropiaţi s-a îmbolnăvit brusc după ce lucrase într-o canalizare. Doctorii l-au diagnosticat cu leptospiroză. Din toate explicaţiile medicului, el a reţinut doar partea în care spunea că această boală este transmisă de către câini. Din acest motiv, oridecâte ori vede un câine, el retrăieste chinurile prin care a trecut. Mai mult de atât, nu mai face nici o diferenţă între câinii vaccinaţi, ţinuţi în casă şi cei comunitari. Pentru el toţi înseamnă pericol.
Pentru el, dar şi pentru alţii ca el, am să redau mai jos un articol pe care asociaţia noastră l-a publicat în urmă cu câteva luni în ziarul Obiectiv:

"Mulţi dintre dvs îşi amintesc poate cazul celebrului gimnast român, Dan Grecu, care în anul 1997 s-a îmbolnăvit subit, la început totul punându-se pe seama unei toxinfecţii alimentare. Medicii nu îşi dădeau seama de ce starea acestuia se înrăutaţea de la oră la oră, până când veterinarul la care mergea cu câinele său, le-a zis acestora că s-ar putea să fie vorba de leptospiroză.

Leptospiroza este o boala infecţioasă comună omului şi animalelor, cauzată de "leptospira" (leptos=foarte subţire şi spira=spirală). Leptospirele sunt bacterii care se reproduc în sistemul sanguin şi lezeaza vasele de sânge prin intermediul toxinelor care le produc. Sângele aduce leptospirele la nivelul diferitelor organe, cele mai afectate fiind ficatul şi rinichii, unde produc leziuni grave. Infecţiile urinare induc o secreţie a bacteriei în urină.



Rezervorul principal de leptospire este reprezentat de şobolan, şoarece şi unele animale domestice bolnave sau aparent sănătoase (ex. porcul), care conservă pe timp nelimitat în organismul lor leptospirele patogene; în mod frecvent animalele domestice se contaminează atât între ele, cât şi de la şobolan.

Câinii care au contact cu rozătoare sălbatice, sunt hraniţi cu carne sau organe crude şi au acces la surse de apa stătătoare (bălţi), pot ingera leptospire, prezentând apoi simptome caracteristice mai multor boli, cum ar fi: febra, anorexia, voma, diaree uneori însoţită de sânge. Pe parcurs mai apar ulceraţii bucale şi tulburări nervoase. Leptospirele pot provoca, în egală măsură, hepatita, care determină o colorare în galben a mucoaselor bucale, oculare şi genitale. Mai rar pot apărea leziuni oculare şi meningite. Animalele care au depăşit această boală pot, totusi, dezvolta în lunile următoare insuficienţe renale cronice sau hepatite cronice. Câinii sunt foarte sensibili la leptospiroză, evoluţia acesteia fiind rapidă şi, deseori, mortală. Boala este contagioasă şi transmisibilă la om! Leptospirele sunt prezente în urină şi orice corp infectat de aceasta poate fi un focar de infecţie.

Deci aceste bacterii supravieţuiesc în cadavrele de animale care au fost infectate şi în apa stătută, de aceea câinii nu trebuie lăsaţi să bea, vara, apă din bălţi, iar apa din vasul câinelui trebuie schimbată tot mereu!!!

Omul se poate îmbolnăvi atât prin contactul direct cu animalele sau cu produsele acestora, cât şi prin intermediul apelor de suprafaţă şi a solurilor mlăştinoase contaminate cu urina provenită de la animalele excretoare de leptospire. Poarta de intrare a leptospirelor în organismul omului este constituită atât din pielea lezată, cât şi de cea intactă. Aceste modalităţi de îmbolnăvire sunt caracteristice pentru pescari şi persoanele care se scaldă în apele de suprafaţă contaminate, muncitorii din irigaţii şi de la instalaţiile canal-apa, gunoierii, îngrijitorii de animale, măcelarii, chiar şi gospodinele în perioada sărbătorilor de iarnă.
Pentru a preîntâmpina îmbolnavirea animalului dvs de companie şi punerea în pericol a propriei dvs sănătăţi, Asociaţia “Trei Fraţi Pătaţi” recomandă vaccinarea animalului din casa/curtea dvs de către un medic veterinar".



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Glandele perianale și complicațiile de la posteriorul câinelui

Torsiunea gastrică - o afecțiune ce-ti poate ucide rapid animăluțul dacă nu ești pe fază

În atenţia posesorilor de patrupede - Tusea de Canisă