Murdărici a venit să fie doftoricită

Aşa cum am mai scris, după 3 ani de zile de când e prin preajma noastră, Murdărici tot nu s-a hotărât să se aşeze la casa ei. Vine, stă câte o zi, apoi a doua zi, dis de dimineaţă, pleacă din nou. Iar după ea pleacă şi ce a mai rămas din gaşca puilor adoptaţi, adică Şchiopăţel şi Roşcăţica. De câteva zile însă am observat că lui Roşcă i-au crescut bine mamelele, ceea ce mă face să cred că i se apropie sorocul. Cred că au trecut 2 luni de când a fost în călduri şi a fost vizitată de masculi feroce. Am tot încercat să găsesc o modalitate de a o prinde şi a o steriliza înainte de a-i avansa sarcina, dar nu a fost să fie. Apoi m-am liniştit şi am zis că dacă Dumnezeu aşa vrea ca ea să aducă pe lume nişte puiuţi, eu nu o să intervin. Sper doar ca să o pot ajuta şi să vină să-mi arate locul unde sunt puii. Chiar dacă ne cunoaşte de 2 ani, tot nu se lasă mângâiată. Stă lângă casa noastră, se bucură şi geme când când ne vede, mănâncă de la noi, dar atât. Dacă încercăm să ne apropiem mai tare de ea, fuge. În schimb Şchiopăţel adoră să fie mângâiat. Am observat însă că doar pe noi ne lasă să-l atingem, în rest fuge de oameni.

Azi s-au întors doar Murdărici şi cu Şchiopăţel. Cred că pe Roşcă a prins-o sorocul pe undeva sau şi-a găsit ea vreo ascunzătoare unde să nască. Noi am avut musafiri şi când i-am condus, am observat că Murdărici are două umflături roşietice sub ochi, ca nişte răni. M-am speriat tare, nu mai văzusem aşa ceva. Am sunat repede la prietenii noştri, veterinari, si ni s-a recomandat să îi dăm o pastilă de Claritin, în cazul în care ar fi vorba de o reacţie alergică. Of, of, aproape de fiecare dată când vine Murdărici pe acasă, vine cu câte o rană, julitură, etc. Parcă vine să fie doftoricită. Acum am încercat să-i dau de mâncare, dar a refuzat. În schimb a băut multă apă. Schiopăţel nu a refuzat boabele. Le-a devorat pur şi simplu., apoi a cerut să fie drăgălit. 
Murdărici este un căţel foarte independent si greu de tratat. Sper să nu fie vorba de ceva mai grav. Noroc că am reuşit să o vaccinez in ianuarie, atât polivalent cât şi antirabic. Am încercat în seara asta să-i fac câteva poze, să i se vadă ochişorii, dar s-a ferit din calea bliţului. Totuşi se poate observa urmele de sub ochi.

Sper că pe mâine va fi mai bine. Doamne ajută!

Update, luni: Spre bucuria mea, în dimineaţa asta Murdărici era tot în cuşcă. Azi noapte a cam lătrat, dar numai până a început furtuna. Deşi tuna şi fulgera, apoi a început ploaia, ea tot nu a intrat in curte, ci a stat alături de Şchiopăţel, sub un copac. Mari figuri sunt şi câinii ăştia. În loc să intre-n curte, unde este "apartamentul" cu două camere, Murdărici preferă să stea ea afară cu Şchiopăţel. 
A fost o noapte foarte agitată şi zgomotoasă, Zguby lătra speriată de tunete, eu a fost nevoită să stau lângă ea pentru a nu trezi pe toată lumea, apoi am ieşit că se agita şi Buliţă, l-am dezlegat crezând că-l trece oareşceva, ca să observ apoi că el s-a vârât imediat în cuşcă. Apoi Zguby, bănuiesc că din cauza agitaţiei, s-a cerut afară şi a început să mănânce iarbă ca să-şi potolească stomacul, apoi Freddy s-a cerut afară ... şi uite aşa am ţinut-o până pe la 4 dimineaţa, când s-a potolit vremea. Acum toţi dorm foarte liniştiţi, doar Pătrunjel veghează la portiţă.
Azi dimineaţă i-am pus din nou vasul cu mâncare în faţa lui Murdărici şi, spre bucuria mea, a păpat cu poftă până la ultima bucăţică. Ea nu prea este prietenă cu boabele, aşa că i-am pus lapte prins peste ele şi i-a plăcut foarte mult. Am încercat să mă uit la ochişori, dar nu-mi dau seama foarte bine dacă s-a schimbat ceva. I-am făcut din nou poze şi, privindu-le, parcă i s-au mai retras umflăturile. E greu însă să-mi dau seama dacă nu iese din cuşcă.
Acum observ că la ultima poză, făcută cu bliţul, se văd mai bine urmele. Sunt sub ambii ochi, ca nişte pungi umflate. Nu ştiu ce ar putea să fie. Sper doar să nu fie bolnavă. Am urmărit şi dacă i s-a modificat respiraţia, amintindu-mi că unul din puii adoptaţi de ea, avea ochii umflaţi dedesupt, dar şi o repsiraţie agitată şi greoaie, apoi a doua zi l-am găsit mort. E vorba de sora lui Roşcă şi a lui Şchiopăţel, dar pentru că nu o puteam atinge, nu am avut cum să o ajut. Mi-a fost frică să nu fi păţit ceva asemănător şi Murdărici. Dar când am văzut că a mâncat tot azi dimineaţă, m-am mai liniştit. Oricum, o voi supraveghea cât mai stă pe la "hotel".

Comentarii

  1. A gasit mama pe strada o catelusa, a primit-o in curte, la inceput era foarte speriata,nu ne lasa sa o atingem, dupa vreo o luna de stat la noi a disparut si a reaparut la poarta peste 8 saptamani, s-a bucurat de noi ca si cum ar fi fost a noastra din totdeauna, ne lasa sa o mangaiem si sa ne jucam cu ea. Acum are un puiut si nu o mai dam pentru nimic in lume, e atat de dragastoasa si jucausa.
    Ma bucur sa vad ca mai sunt oameni care iubesc si ingrijesc animalele!
    Sper sa se faca bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Brindusa ,poate e vorba de vreo conjunctivita mai veche si s-a facut asa de la secretia ochilor .Eu am o mitza (cea mai mare care are 10 ani )care are de cind o stiu o sensibilitate la ochi si din cind in cind ,o vad ca se mai freaca la ochisori -nu excesiv si are sub ochi o dunga rosie .Ii pun picaturi OCULOFORTE si isi revine .Pt ochi mai e bun si KANAMICINA si CAVASAN (astai m scumputz ,eu nu prea cumpar din asta )
    Sanatate tuturor blanosilor si bineinteles tie ca sa-i poti ingriji .

    RăspundețiȘtergere
  3. DAniela, nici nu m-am gandit la posibilitatea asta. Nu stiam ca o conjunctivita poate sa inflameze ochii dedesupt. Dar dupa ce mi-ai spus asta, mi-am adus aminte ca anul trecut a venit intr-o zi cu un ochi aproape inchis. Cand m-am uitat mai bine, am observat ca ii si supura si se tot freca cu labuta. Am spalat-o cu putina apa calduta si i-am pus unguent cu kanamicina. Cateva zile am repetat tratam si i-a trecut. O sa inerc si acum, dar mai inainte am fost si am curatat prin curte, dar ea nu mai e. Dupa ce a papat, a intins-o. Sper ca nu i se va agrava pana la urmatoarea revenire la "hotel". Multumesc mult de sfat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Corina, nu cred ca s-a batuta pt ca urmele sunt foarte simetrice si se intind pe toata lungimea ochilor. Cred ca merg pe varianta Danielei.

    RăspundețiȘtergere
  5. Iulia, foarte frumos gestul mamei tale. Sunt putiini acesti oameni, dar totusi sunt. Si eu ma bucur sa mai aud de astfel de oameni omenosi.
    Eu o ingrijesc de 2 ani pe Roscatica, si ne cunoaste, se bucura cand ne vede, mananca ce-i dam, dar continua inca sa pastreze distanta. Am crezut ca a fatat pe undeva, insa de dimineata am zarit-o cu un mascul dupa ea. Nu a stat, a fost doar prin trecere.

    RăspundețiȘtergere
  6. Brindusa, ce bine ca mai sunt si oameni din astia, putini, dar sunt. Ieri am asistat iarasi la un lucru minunat, cu o seara inainte am auzit, din curtea unui vecin, niste mieunaturi de pisoi mici de ti se rupea sufletul. M-am rugat sa reziste micutii pana a doua zi sa merg sa vad ce-i cu ei, dar din fericire, a doua zi, am vazut cum 2 femei, si ele ingrijorate din cauza tipetelor, au tinut mortis sa vada ce-i pisicile, au intrat in curtea omului care le-a lasat sa prinda pisicile si sa le ia. Vecinul respectiv nu e om rau, are mai multe pisici pe langa casa, dar pe astea foarte mici le-a lasat in curtea cu gaini si cred ca gainile in scurt timp ar fi incercat sa le omoare, daca nu cumva nu au incercat deja ca unul din pisoi avea probleme mari cu ochisorii. Si astazi am mai auzit un tipat si cand m-am dus sa vad, din locul de unde se tipa am vazut o pisica mare, cred ca era mama, dar mai era si o gaina pe acolo. Intre timp s-a linistit si sper sa nu mai fie probleme, ca ma imbolnavesc cand aud tipetele.

    RăspundețiȘtergere
  7. Intre timp s-au schimbat datele problemei. Afara incepuse o ploaie groaznica, iar pisicutele plangeau de zor. Cand ma uit pe geam, le vad ca incercau sa iasa in strada ude leoarca. Imi iau repede ceva pe mine si cobor, apuc sa o prind pe una care tremura de frig, dar pe cealalta nu o vedeam. Asa ca am inceput sa o caut, cand a aparut un domn in curte care mi-a pasat imediat pisicuta. Asa ca le-am luat pe amandoua cu gandul ca o sa le duca mama maine la ferma unde lucreaza si unde mai are 4 pisici si nu stiu cati caini.(Ea sta la bloc). Problema este ca nu poate sub nici o forma sa le sterilizeze. In zona in care locuieste e o saracie lucie.

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga Corina, Iti multumim pt grija. Murdarici a plecat, asa cum ii e obiceiul. Cred ca va reveni pe weekend. Intre timp am tot vb cu unii si cu altii si mi-au spus ca poate sa fie vorba si de raie. Doar ca nu-mi prea vine sa cred din moment ce a fost deparazitata. Mai degraba as merge pe ideea unei dermatoze. Oricum, abia astept sa vina acasa.
    Intre timp a parut Roscatica si am observat ca are mamele lesate si burtica supta. E clar ca a fatat pe undeva si acum vine doar sa pape. VA trebui sa o urmaresc pe und emerge sa am grija si de puiuti.
    Te pupam.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Vă mulțumesc pentru gândurile și cuvintele frumoase. Orice alt comentariu va fi șters.

Postări populare de pe acest blog

Glandele perianale și complicațiile de la posteriorul câinelui

Torsiunea gastrică - o afecțiune ce-ti poate ucide rapid animăluțul dacă nu ești pe fază

În atenţia posesorilor de patrupede - Tusea de Canisă