Povestea câinelui care luptă contra scutierilor din Atena

Nu doar grecii ci şi câinii lor îşi arată colţii în faţa guvernului, în asemenea măsură încât a apărut un nou tip de manifestant: se numeşte Lukanikos, iar scutierii din Atena ştiu ce îi poate pielea.

De doi ani încoace, el s-a aflat în prima linie a manifestaţiilor sindicaliştilor, anarhiştilor şi grupărilor antisistem, arătându-şi colţii poliţiştilor alături de colegii de pichetare. Nu se predă niciodată iar dacă trebuie să fugă este cel mai rapid
printre ploaia de gloanţe de cauciuc. Un avantaj trebuia să aibă, fiind vorba de un câine de stradă, fără pedigree, notează ziarul Las Provincias, citat de Agerpres.

Presa internaţională, precum The Guardian, Il Corriere della Sera, Newsweek sau Libération nu îşi revine din uimire descoperind această nouă rasă în imaginile revoltelor care au loc la Atena, din 2008 încoace. Internetul şi reţelele sociale l-au ridicat la categoria de simbol "antisistem" iar Lukanikos are deja propriul blog şi mai multe pagini pe Facebook, cu mii de fani.


Unii se întreb dacă militanţa lui se datorează vreunui efect al gazelor lacrimogene asupra câinilor, având în vedere că de la prima sa manifestaţie, acum doi ani, el nu a pierdut nicio convocare fiind mereu în prima linie.


Cel care l-a descoperit a fost ziarul britanic The Guardian. Sub titlul "Kanelos, cîinele grec protestatar" ziarul a publicat un amplu reportaj fotografic despre ciudatul patruped maidanez, de talie mijlocie şi cu blana roşcată, care îşi dezveleşte colţii în faţa agenţilor MAT (scutieri) şi care nu se dă bătut în faţa valurilor de fum, participând la toate manifestaţiile din Atena.


Sunt deja cu zecile pozele câinelui care latră în faţa scutierilor eleni, iar imaginea sa înfuriată în mijlocul fumului a gazelor lacrimonege şi cocteilurilor Molotov a atins vârfuri epice în ţară. Botezul focului l-a avut în 2008, în timpul revoltelor declanşate după moartea adolescentului Alexis Grigoropulos, care a fost împuşcat de un poliţist.


Deşi pare să răspundă la numele de Lukanikos, unele ziare l-au poreclit Kanellos, ("Scorţişoară") care nu face aluzie la blana lui roşcată, ci este un omagiu adus patrupedelor care îşi făceau veacul în cartierul Exarjia (zonă din Atena unde manifestaţiile sunt la ordinea zilei) şi care a devenit mascota mişcării protestare. În Grecia lupta canină are o lungă tradiţie.


Există legende care îl prezintă pe acest animal drept paznic al poporului. Se spune astfel că 50 de câini aveau misiunea de a apăra Corintul când acesta a fost atacat şi că doar unul singur a supravieţuit, cel care a alertat populaţia, salvând oraşul.


Prin urmare Lukanikos poate intra în panteonul elen. Având în vedere

că în Atena abundă câinii maidanezi, iar primăria nu face faţă sterilizărilor se poate spune că a apărut o nouă rasă: "câinele revoluţionar".

 

Comentarii

  1. Ce multe informatii interesante aflu de pe blogul tau, si cat mai am de citit!! Dar, mai mult, cate lucruri minunate faceti! Ce te "invidiez" ca te ocupi de animalutze, acum ceva timp mi-am oferit si eu ajutorul unei asociatii din Brasov, dar inafara de a incerca sa-mi dea un catelus, nu s-a intamplat nimic. Imi doresc sa ma implic mai mult, dar vreau ca inainte sa "ma tratez de sensibilitate". Te las ca mai am de citit.....

    RăspundețiȘtergere
  2. happygirls,poti ajuta animalutzele impreuna cu voluntarii din Brasov,care s-au mobilizat pe forumul ecosapiens si au ajutat multe animale:
    http://ecosapiens.ro/forum/topic/exista-adaposturi-pentru-animale-in-brasov

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Vă mulțumesc pentru gândurile și cuvintele frumoase. Orice alt comentariu va fi șters.

Postări populare de pe acest blog

Glandele perianale și complicațiile de la posteriorul câinelui

Torsiunea gastrică - o afecțiune ce-ti poate ucide rapid animăluțul dacă nu ești pe fază

În atenţia posesorilor de patrupede - Tusea de Canisă