Un exemplu de "se poate" şi pentru România

 De ce oare întotdeauna străinii trebuie să ne înveţe cum să ne rezolvăm problemele? Chiar să fim atât de lipsiţi de o  viziune clară, de o strategie reuşită?
Ziele trecute am aflat de existenţa acestui domn pe care abia aştept să-l cunosc şi eu, şi mă grăbesc să-l prezint mai departe. Nu pentru cine este el, ci pentru ceea ce făcut, un adevărat exemplu de urmat.

Interviul de mai jos a apărut în publicaţia Formula AS, nr. 477 din 2001


Problema "maidanezilor", rezolvata civilizat de un om de afaceri britanic Robert Smith - Patronul firmei "Tango" - Romania, presedintele Fundatiei pentru Protectia Cainilor Comunitari din Campina -
"Numai daca Armata Romana ar invada Bucurestiul si ar da lupte de strada, ca la Stalingrad, ar putea sa omoare toti cainii comunitari. Atunci, si nici atunci!"

Domnul Robert Smith este un britanic tipic, pedant, sec in exprimare, elegant fara ostentatie, privind lumea cu detasare si umor. D-l Robert Sm ith este un om bogat si fericit. Are bani, casa in Londra, masini, o sotie iubitoare, impreuna cu care calatoreste pe tot globul, in vacanta. Ca om de afaceri, d-l Smith detine o firma in Londra ("Ashley House"), o fabrica de confectii la Paris ("Tango Paris Ltd"), o fabrica de camasi la Istanbul ("Tango Turkey") si o fabrica de pulovere la Cornu, langa Campina ("Tango Romania"). Cand cumparati un obiect de imbracaminte pe care scrie "Tango", ganditi-va la d-l Robert Smith. Fondator al Fundatiei pentru Protectia Cainilor Comunitari din Campina - un experiment unic in Romania, domnul acesta cu figura atletica si parul grizonat si-a propus sa dea o lectie de civilizatie mediului de afaceri si oficialilor romani, gen primarul Basescu, despre cum se poate rezolva spinoasa problema a cainilor vagabonzi. Robert Smith a investit peste 80.000 de dolari si a construit un intreg complex ultramodern, la marginea orasului Campina, pe un teren de 10.000 m.p. donat de Primarie. Aleile pavate cu piatra alba de munte duc inspre cateva constructii de maxima utilitate: pavilionul pentru femele cu pui; pavilionul pentru caini agresivi; pavilionul pentru femele operate (sterilizate); custile pentru maidanezii proaspat adusi. In mijloc, pavilionul medical, cu sali de operatie, dusuri speciale, sali de "asteptare", birouri pentru personal (cu computerele aferente), depozit cu cea mai buna hrana de pe piata etc. Un adevarat paradis cainesc, in care cei bolnavi sunt tinuti pana la moarte, iar cei sanatosi, o data operati si vaccinati, sunt lasati exact pe strazile de pe care au fost prinsi.
Seful personalului, Bogdan Ghinea, a abandonat facultatea pentru a-l urma pe acest domn, in aparenta extravagant, care descinde la intalnirea cu "Formula As" dintr-un - se intelege - "Land Rover" de ultima ora. Se grabeste sa prinda avionul spre Istanbul, unde spera sa-i convinga pe guvernantii de acolo de eficienta metodelor sale, de a scapa in mod "curat", uman si civilizat de cainii nimanui.

"De 100 de ani, turcii incearca sa scape de caini, omorandu-i. Rezultatul: in Istanbul sunt 200.000 de caini"

- Stimate d-le Smith, ati declansat o campanie de sterilizare si vaccinare gratuita pentru toti cainii din oras si din comuna Cornu, inclusiv pentru cei cu stapan. Pentru unii, pare de neinteles. Pentru iubitorii de animale, e un miracol, deocamdata, unic in Romania. Chiar veti reusi sa duceti la bun sfarsit acest proiect ambitios?
- Cu certitudine. Am inceput cu acest adapost de 650 de caini si vom continua conform proiectului "Sterilizeaza si vaccineaza", recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii si sponsorizat de Organizatia "Salvavet" si de Primaria Campina. Afisele noastre au impanzit tot orasul, iar publicul afla din ele ce are de facut. Fiecare campinean este invitat sa aduca un caine la sterilizat si vaccinat, sunt cautati voluntari care sa localizeze si sa urmareasca femelele gestante. In curand, proiectul va fi deschis si la Oradea, unde am stabilit deja parteneriatul necesar.
- Veniti in Romania cu o experienta dobandita intr-o tara cu la fel de multi caini vagabonzi, Turcia. Cum s-a rezolvat acolo aceasta problema?
- Nu s-a rezolvat. Duc tratative cu autoritatile pentru a le face sa inteleaga eficienta metodelor noastre. Miile de caini din adaposturile noastre se simt bine, sunt vaccinati si sterilizati, iar cei sanatosi sunt lasati liberi. Un lucru stim sigur: isi vor trai viata de caine, de 4-5 ani, si vor disparea pe cale naturala. Este fara sens sa incerci uciderea lor in masa, deoarece nu vei reusi niciodata sa-i omori pe toti, decat temporar. De 100 de ani, turcii incearca sa scape de caini, omorandu-i. Rezultatul: in Istanbul sunt inca 200.000 de caini! In 1910, Sultanul a ordonat ca toti cainii din Constantinopol (Istanbul) sa fie prinsi si exilati pe o mica insula pustie din apropiere: Oxia. Fara hrana, fara apa, bietele animale s-au mancat intre ele si, timp de doua saptamani, locuitorii Istanbulului si strainii aflati acolo au putut auzi urletele inimaginabile ale animalelor in agonie. Cum spuneam, nu s-a realizat nimic.
- Cu toate acestea, autoritatile din Istanbul, la fel ca si cele din Bucuresti, continua sa otraveasca nemilos acesti caini. De ce nu au invatat nimic din experienta trecuta?
- Din aceasta experienta a invatat numai Sultanul din 1910 care, dupa un an de zile, a constatat ca celor 5000 de caini omorati in chinuri pe insula Oxia le-au luat locul alti 5000 de caini "noi". Nu inteleg de ce Primaria de la Istanbul nu vede zadarnicia acestei actiuni. Este o prostie imensa, o cheltuiala inutila, o barbarie.

"Un primar poate lupta mai eficient cu cainii, daca strange gunoaiele din oras, nu daca ordona uciderea lor."


- Dar ce ne facem cu d-l primar Basescu, pentru care metodele acestea violente si lipsite de sens sunt considerate solutia ideala pentru eradicarea populatiei de caini?

- Populatia de caini nu poate fi redusa prin omorare! O singura femela, daca scapa de hingheri (si scapa cu sutele), va da nastere, dupa statisticile organizatiei "Doris Day Animal League", la nu mai putin de 67.000 de catei in sase ani! Iar populatia de caini depinde de un singur lucru: cantitatea de hrana aflata in gunoaiele de pe strazi. Daca vreti, un primar poate lupta mai eficient cu cainii, daca strange gunoaiele din oras, nu daca ordona uciderea lor. Daca in gunoaiele din cartierul Militari, sa spunem, este hrana pentru 5000 de caini, in Militari intotdeauna vor fi 5000 de caini! Daca in Parcul Herastrau sunt insecte pentru 5000 de pasari, acolo intotdeauna vor fi 5000 de pasari! Chiar daca otravesti 3000 intr-o seara, chiar de a doua zi vor veni in locul lor alte 3000 de pasari. La fel, in cazul cainilor. Este vorba de un echilibru al naturii, impotriva caruia este imposibil sa lupti atacand efectul, si nu cauza. Ceea ce face Basescu in Bucuresti este, in consecinta, complet zadarnic. El nu va putea reduce numarul cainilor decat temporar, si campania electorala din 2004 il va pune in situatia sa anunte iarasi ca va "rezolva" problema pana in 2008 si tot asa, inca 100 de ani, cat va exista o astfel de gandire la Primarie. D-l Basescu trebuie sa stie ca numai daca Armata Romana ar invada Bucurestiul si ar da lupte de strada (casa cu casa, parc cu parc, bloc cu bloc) ca la Stalingrad, ar putea sa omoare toti cainii comunitari. Atunci, si nici atunci. In timp ce oamenii Primariei ucid 50 de exemplare, alte 100 se nasc dupa colt, aproape instantaneu. Este o batalie pierduta, o risipa de bani ametitoare. O risipa absurda de cruzime. O data ce aduni cainii de pe strada, spre a-i "eutanasia" ori pentru a-i tine in adaposturi pe banii publici, locul lor va fi luat de altii, conform legilor naturii. Singura solutie inteligenta este sa-i sterilizezi si sa-i vaccinezi (in special femelele) si sa-i lasi din nou pe strada, pana vor muri de moarte naturala. Investesti eventual tot bani publici, dar cu folos: in 3-4-5 ani, nu vei mai avea caini in oras. O metoda umana, sigura, curata. In plus, lasandu-i in libertate, acesti caini, care nu se mai pot inmulti, ocupa zona de hranire si ii impiedica pe altii, din exterior, sa invadeze teritoriul.
- Prinderea cainilor in Bucuresti a speriat lumea civilizata, multe ziare vanzandu-si tirajele suplimentare cu imagini de o cruzime medievala. Cum se prind cainii la Campina, tot cu latul?
- In dotarea oamenilor nostri nu exista acest instrument. Avem custi americane dotate cu sistem de capcana si seringi tranchilizante, de la caz la caz. Unii sunt prinsi chiar "prieteneste", cu vorba buna, mangaieri si mancare. Nu putini sunt prinsi de voluntari, deoarece este vorba de cainii din zona fiecaruia, deja prieteni ai cartierului sau ai blocului. Ei ii aduc cu incredere, fiindca stiu cum sunt tratati la noi si ca vor fi eliberati dupa operatiile amintite. In acest fel, sunt economisite mari sume de bani, deoarece iubitorii de animale fac gratuit cea mai grea parte a muncii: cautarea si prinderea. Este o contributie comunitara la rezolvarea civilizata a unei probleme comunitare.


"Drumul pe care merge d-l Basescu este totalmente infundat"

- Cine finanteaza proiectele din Romania si Turcia?

- In proportie de 95%, sunt bani din profitul firmelor mele. Am suficienti bani ca sa duc o viata indestulata impreuna cu familia, asa ca nu intentionez sa acumulez averi inutile, castele demodate si masini de epoca. Prefer sa ajut comunitatile in randul carora traiesc sau imi desfasor afacerile sa rezolve probleme comunitare. Este, de fapt, o problema de moralitate, deoarece nu poti sa te inchizi intr-un turn de fildes si sa te prefaci ca nu vezi ce se intampla in jurul tau, asa cum am constatat ca procedeaza unii oameni de afaceri romani. Bogatia trebuie sa-ti ofere distinctie, "eliberare", participare voluntara, bucurie de a oferi, nu individualism feroce si zgarcenie maladiva. Revenind, numai in Istanbul cheltuiesc lunar peste 50.000 de dolari pentru caini. Donatiile sunt, desigur, binevenite, iar sprijinul Primariilor si al Guvernului - hotarator.

- Programul "Neuter and Release" (Sterilizeaza si Elibereaza) este sustinut, dupa cum se stie, de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Care sunt particularitatile romanesti ale acestuia?

- In Romania, sunt mai multi caini comunitari la mia de locuitori pentru simplul fapt ca romanii sunt mai mari iubitori de animale si-i hranesc deliberat. Cainii sunt mai fericiti, au mai multi prieteni. Din aceasta cauza, cum spuneam, pot fi prinsi mai usor, fara lasouri. O trasatura esentiala a acestui program poate fi desprinsa din expresia: "Totul sau nimic". Ori functioneaza pana la capat, ori nu are rost sa incepi si sa abandonezi pe drum, cheltuind banii bugetului degeaba. Nu exista succese de 60-70%. Daca, spre exemplu, in Bucuresti, exista aproximativ 60 - 70.000 de caini ai strazii, din care 30 - 35.000 sunt femele, si daca reusesti sa prinzi si sa sterilizezi jumatate din ele, adica 17.000, celelalte 18.000 de femele se vor inmulti atat de repede, incat, in 2-3 ani, vom avea din nou 35.000 de femele. Deci, asta e problema. Ea nu poate fi rezolvata decat daca se merge pana la 100%, cu seriozitate si profesionalism. Pe de alta parte, ca o particularitate a muncii la Primarie, hingherii pusi sa otraveasca si sa extermine nu sunt motivati, sunt lenesi, superficiali. De aceea, nu vor face niciodata o eradicare eficienta, admitand, prin absurd, ca eradicarea ar putea rezolva problema. Iata, deci, destule argumente pentru d-l Basescu, ca sa-si dea seama ca drumul pe care crede domnia sa ca poate rezolva problema este totalmente infundat. Nu duce nicaieri, decat la tensiuni sociale si la bani risipiti.
Ion Longin Popescu
Fotografii de Bogdan Ghinea

Şi o lucrare-document a dlui Smith, pentru cei ce se descurcă în lb Engleză:
"HOW TO SOLVE ROMANIAN STREET DOG PROBLEM EFFECTIVELY, HUMANELY AND FOR EVER", by Robert Smith

Comentarii

  1. cauta acum si vezi ce s-a ales de proiectul domnului smith
    fix nimic

    RăspundețiȘtergere
  2. O sa caut, asta fac tot timpul. Dar pana atunci poate vrei sa-mi spui tu ce stii. Orice informaatie e binevenita.

    RăspundețiȘtergere
  3. proiectul inca mai functioneaza,dar lupta cu morile de vant din Romania,si in judetul nostru venea de doua ori pe an acolo,unde sa reusit un contract cu primaria,in care se lua angajamentul,ca vor lasa,cateii pe strazi,fara sa mai cheme hingherii,stiu precis deoarece am fost ajutata si eu de ei cu sterilizarea cateilor de la noi,ba mai mult au venit personal si i-au luat cu microbusul lor si tot ei i-au adus si inapoi,asta a fost in 2007,acum fiind mai stramtorati cu fondurile,tot au venit,in acel orasel unde eu stiu ca au contract,asa ca ei continua,dar anevoios,fara sprijin,fara voluntari etc

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna Brandusa, au venit si la noi la Provita, la vreo 13-14 km de Campina si-au luat catei si pisici la sterilizat. Anul trecut era gratuit si ne-am rugat mult de oameni sa dea animalele la sterilizat (unul a spus despre catelusa lui : "Aaa, nu, n-am dat-o niciodata si nu vrem s-o dam ..." ; ne apucase si rasul pe-nfundate, dar ... nu-i de ras). Acum 2 saptamani a venit masina lor din nou si-a luat cateva cateluse si 2 pisicute. Costa 50 lei (500 000 vechi) de animalutz. Tot e bine. Inca incercam sa convingem oamenii din sat ca e singura metoda civilizata de a controla inmultirea animalelor, de a nu ne bate joc de ele. Dar ..., mai e cale lunga.

    RăspundețiȘtergere
  5. E foarte ok. Noi platim 60-70 pt sterilizarea unui animalut. In ceea ce priveste convingerea populatiei, asta da sarcina dificila. Incet si cu rabdare insa. SUcces!!!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Vă mulțumesc pentru gândurile și cuvintele frumoase. Orice alt comentariu va fi șters.

Postări populare de pe acest blog

Glandele perianale și complicațiile de la posteriorul câinelui

Rămas bun scumpul nostru mult iubit!

În atenţia posesorilor de patrupede - Tusea de Canisă