Unde ajung câinii adunaţi de primăriile din România?
Încep această postare plecând de la un articol apărut în cadrul Academiei Caţavencu, din 8 septembrie 2009, în cadrul rubricii "Dosarele Chix":
http://catavencu.ro/covrigii_din_cozile_ciinilor_vagabonzi_fac_milioane_de_euro-9898.html.Mă bucură mult că apar astfel de articole, pentru că situaţia câinilor vagabonzi în România este una foarte gravă. Din păcate însă, puţine administraţii locale acordă importanţa cuvenită acestui fenomen care afectează în egală măsură toţi cetăţenii împărţiţi în tabere: a iubitorilor de animale, a celor care se tem de ele şi preferă să le fie exterminate şi a celor indiferenţi. Mulţi dintre cetăţenii deranjaţi de lătratul câinilor sau de ceea ce numesc ei, neştiutori, comportament agresiv, trimit reclamaţii peste reclamaţii primăriilor, în care cer să se "cureţe" o respectivă zonă din oraş de o "haită de câini vagabonzi foarte periculoşi". S-a încetăţenit obiceiul (printre aceşti cetăţeni) să se tot scoată la înaintare "artileria grea", folosindu-se de expresia "mamele cu copiii nu mai pot ieşi din blocuri pentru că sunt atacaţi de câini", etc. Se încearcă orice fel de modalităţi de a convinge că acei câini, ce dranjează auzul sensibil al supremei fiinţe numite om, trebuie să dispară cât mai repede.
În Turda exista ori există încă (???) un centru de ecarisaj care funcţiona în cadrul grădinii zoologice. Câinii strânşi erau duşi acolo, unde (cel puţin asta era versiunea oficială) erau ţinuţi conform termenului impus de lege, apoi - dacă nu erau adoptaţi - erau eliberaţi în locul de unde au fost ridicaţi. De fapt asta e şi versiunea actuală ce încă apare pe site-ul Primăriei, la rubrica reclamaţii şi sesizări. Exemple:
Nr.înreg.1375 Raspuns: "Serviciul de ecarisaj îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu Legea nr. 9/2008, lege care prevede sanctiuni penale pentru incalcarea prevederilor. Legea prevede cazarea cainilor in adaposturi special amenajate. In Municipiul Turda, capacitatea de cazare a câinilor fără stăpân strânşi în locaţia amenajată special, este de maxim 30 câini. Câinii strânşi, conform legislaţiei în vigoare, se ţin în locaţie maxim 25 zile, se sterilizează şi apoi se lasă în libertate. Nu avem alte soluţii de reducere a numărului acestora, numai în cazul în care sunt bolnavi, caz în care sunt eutanasiaţi. Situaţia sesizată de dumneavoastră este tipică la nivel naţional. Pentru eradicarea situaţiei este obligatorie schimbarea legislaţiei actuale. Vă comunicăm de asemenea faptul că situaţia din zonă ne este cunoscută şi încercăm să acţionăm pentru rezolvarea acestei probleme respectând legea. Nu este vorba despre nepasare sau comoditate, este vorba despre legislatia care nu ne permite sa rezolvam aceasta situatie neplacuta."
sauNr.înreg.1509 Raspuns: "Deocamdata legislatia in vigoare nu ne permite sa actionam intr-un mod in care sa putem rezolva problema tot mai grava a cainilor vagabonzi. In masura in care legea ne permite, vom actiona pentru ridicarea cainilor din zona mentionata de dumneavoastra".
oriNr.înreg.1383 Raspuns: "Va asiguram ca facem tot ceea ce ne permite legislatia. Nici noua nu ne convine situatia aceasta dar nu putem incalca legislatia, care prevede sanctiuni penale."
Doar că, aşa cum mă asigurase azi vară agentul Poliţiei Comunitare, Onacă, serviciul de ecarisaj s-a desfiinţat din lipsă de fonduri. Să se mintă cumva cetăţeanul prin răspunsurile date de oficialităţi?
Mai e o chestie, pe care poate multă lume nu o ştie. Conform legii, pe raza grădinilor zoologice sunt permise deţinerea doar a animalelor din fauna ţării. Din câte am învăţat eu la şcoală, câinii nu fac parte din fauna ţării, ci sunt animale de companie. Deci, din start, acel adăpost ar fi ilegal.
Dar, conform Hotărârii de Consiliu nr.66 din martie 2007, pe care o puteţi găsi pe site-ul Primăriei aici, centrul de ecarisaj s-ar fi desfiinţat, obligat fiind de autoritatea sanitar veterinară. Cel puţin asta reiese din Raportul de Specialitate ataşat acestei HCL, prin care se arată:
"Incepand cu luna noiembrie 2006, activitatea Serviciului de ecarisaj a fost intrerupta de catre D.S.V. Cluj si Asociatia pentru Protectia Animalelor pana cand se vor rezolva problemele prevazute in standardele europene privind desfasurarea unui astfel de gen de activitate. S-a interzis categoric desfasurarea acestei activitati in Parcul Zoologic si s-a stabilit un protocol in care se prevad actiunile minime ce trebuiesc intreprinse pentru ca activitatea sa reinceapa pe baza avizului D.S.V. Cluj".
Pentru un astfel de adăpost, la standarde europene, s-a aprobat această HCL nr 66, care prevede:
"Art.1. Se aproba trecerea din administrarea Grupului Scolar de Arte si Meserii “Dr.Ioan Ratiu” Turda, a suprafetei de 6016,12 mp cu cladirile aferente (2 grajduri si anexe – str. Cheii fn,), in suprafata construita de 598 mp, in administrarea S.P.A.P.I. pentru desfasurarea activitatii de ecarisaj."
Aţi auzit cumva de vreun adăpost la acea locaţie? Noi nu.
Dar pentru ca să nu ne facem impresii greşite, asociaţia noastră a depus (în august 2009) o solicitare la Primărie prin care, în baza Legii nr.52/2002 - Legea transparentei
decizionale in administratia publica, precum si a Legii nr.544/2001- a
liberului acces la informatia publica, ceream informaţii despre funcţionarea serviciului de ecarisaj, buget, nr. de angajaţi etc. Însă nici până la ora asta nu am primit un răspuns. Cam atât despre transparenţa în administraţia publică.
Şi atunci unde sunt câinii ridicaţi, sub supravegherea Poliţiei Comunitare, de către angajaţii Primăriei??? Unde au dispărut câinii sterilizaţi şi relocaţi (conform legii!!!) de către asociaţia Trei Fraţi Pătaţi? Oare s-au volatilizat cumva?
Pentru ca să vedeţi cum se rezolvă situaţia câinilor comunitari de către administraţiile locale româneşti, citiţi pe blogul unei jurnaliste din Brăila, articolul intitulat "O afacere ţinută la secret" . Eu mi-am permis să folosesc poza din acesta, pentru că spune totul:
Faptul ca ai depus o solicitare in baza Legii 544/2001, iar autoritatile locale nu ti-au raspuns, nu te scuza cu nimic! Trebuia sa urmezi procedura prevayuta de legislatie. Adica:
RăspundețiȘtergere- daca termenul de raspuns s-a depasit, trebuia sa adrezi o reclamatie.
- daca raspunsul la reclamatie nu te multumea, trebuia sa te adresezi instantei.
Poate era o solutie sa faci rost de bani pentru un mic adapost pentru animale... :)
Problema e mult mai stufoasă decât pare la prima vedere, dar asta nu înseamnă că am renunţat.
RăspundețiȘtergereAdăpostul e un plan de viitor, dar până atunci luăm pas cu pas totul, că altfel riscăm să ne sinucidem.
Imi spuneti va rog unde sunt dusi catzeii vagabonzi? Sau macar un numar de telefon la care sa raspunda cineva? Mi-au disparut 2 catzei si am o presimtire ca daca nu ma grabesc nu mai am ce sa iau.Va rog sa ma ajutati ...
RăspundețiȘtergereVA rog sa-mi scrieti detaliat pe adresa asociatiei: asociatia3fratipatati@yahoo.com
RăspundețiȘtergereO sa va spun ce trebuie sa faceti.