Sedinta Comisiei pentru relatia cu ONG-urile

 Pentru cei interesați de dezbaterile care au avut loc ieri, la Primăria București, între reprezntanții intitutiilor statului și ONG-urile de protecție a animalelor, redau mai jos notițele scrise de (Doina- Adopție Distanță) o voluntară prezentă la întâlnire. 

Eveniment: Intalnirea organizata de catre Comisia pentru Relatia cu ONG-urile
Data: 01.02.2011 Marti, interval orar 11.00 am - 03.00 pm
Locatie: Primaria Mun. Bucuresti, Splaiul Independetei, nr. 291-293, Sala Mare de Consiliu, et 3



Prezidiu:
  1. consilier general al Mun. Bucuresti, d-na Roxana Cosma, presedinte al Comisiei;
  2. consilier general al Mun. Bucuresti, dl. Rizoiu Mircea;
  3. secretarul Comisiei (neprezentat)
 Participanti:
  1. organizatii neguvermanentale pentru protectia animalelor,
  2. cetateni si voluntari,
  3. reprezentanti ai ASPA (Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor),
  4. reprezentanti ai FMV (Facultatea de Medicina Veterinara),
  5. reprezentanti ai Politiei Locale a Municipiului Bucuresti,
  6. media (ProTv, 6tv, Imphoto, Click etc)

Introducere:

Dupa dificultati la primirea/ inregistrarea participantilor la Intalnire (in sensul ca initial, reprezentantii primariei nu permiteau accesul in Sala de Consiliu decat persoanelor care puteau face dovada reprezentarii unui ONG prin legitimatie sau alt mijlloc), sedinta a fost deschisa, in jurul orei 11.25, de catre presedinta Comisiei, d-na Cosma.

D-na Cosma expune motivele convocarii acestei intalniri: incidentul petrecut in ianuarie 2011 in incinta ADP sector 5 si necesitatea adoptarii unei politici constructive de reducere a numarului de animale fara stapan.
Intelegem, printre altele, ca pozitia oficialilor fara de problema este, citez: “numarul lor nu s-a redus considerabil si se creaza accidente”.

D-na Cosma expune in continuare regulile si principiile de discutie, mentionand ca intalnirea va trebui finalizata in jurul orei 13.00 si ca aceia dintre participanti care doresc sa ia cuvantul, se pot inscrie pe lista de discutii, in limita a maxim 2 minute de participant. Li se pune in vedere participantilor sa aiba un discurs concis, structurat, care sa contina propuneri concrete si o oferta privind propria contributie la un program eficient, public-privat de reducere a numarului animalelor fara stapan. Procesul-verbal de sedinta va fi circulat pe e-mail participantilor.

Dl. Rizoiu completeaza, spunand ca pe durata actualului mandate, actiunile derulate in ultimul an si jumatate sunt fara rezultatele dorite si ca problemele s-au amplificat, vina apartinand tuturor, prin lipsa unor pasi seriosi in rezolvarea problemei. Domnul Rizoiu adauga ca in sedintele anterioare ale Consiliului General, proiectele de sterilizare si microcipare a populatiei canine de rasa comuna au intampinat opozitia consilierilor generali. Domnia sa adauga ca se doreste acum adoptarea unui proiect de HCL prin care s-ar implementa microciparea si aplicarea unor masuri coercitive, in vederea prevenirii abandonului si ca “autoritatea” este gata acum sa isi faca datoria, in “noi conditii”, precum pregatirea la Fundulea a unui adapost care va gazdui un numar “important” de caini.
Doamna Cosma completeaza, spunand ca se doreste “inchiderea robinetului” de animale fara stapan.

Luari de cuvant:


1.   Dna Sorina Hanea, cetatean si consilier juridic voluntar Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor, prezinta cateva propuneri concrete:
-          recensamantul si identificarea cainilor cu si fara stapan, de rasa comuna;
-          sanctionarea abandonului
-          lasarea in teritoriu a cainilor cu stapan comunitar (acceptati si ingrijiti in anumite areale);
-          infiintarea de mini-padocuri in grija comunitatii si a ADP;
-          strangerea cainilor in vederea sterilizarii, in parteneriat cu ONG-urile;
-          mediatizarea programelor de adoptii din adaposturile publice si ajustarea programelor de lucru cu publicul a acestor adaposturi, etc
O lista completa de propuneri este lasata la secretarul Comisiei.

D-na Cosma o intrerupe pe d-na Hanea din expunerea masurilor concrete, pentru a afla care este oferta ultimei de participare la un program al Primariei.


2.   D-na Marcela Paslea (fosta Lungu), presedinte Asociatia “Cutu-cutu” incepe prin a enumera nemultumirile fata de politica autoritatilor privind cainii fara stapan si anume:
-          costurile enorme pe care le implica ridicarea unui mega-adapost la Fundulea, de 25,000 euro/ lunar;
-          lipsa unei comisii de investigare a cazurilor de agresivitate semnalate de cetateni;
-          lipsa viziunii manageriale a conducerii ASPA, a carei demisie o cerere (publicul aplauda , iar d-na Cosma o intrerupe, spunand ca nu vrea critici, ci propuneri constructive, ca aceasta intalnire este o sedinte lucrative, nu o dezbatere publica si ca, citez: “o agenda de lucru nu implica nemultumiri si demisii”); dl. Rizoiu completeaza cu precizarea ca “nu I se pare ca inaintam in discutii”).
Marcela Paslea preda un material complet secretarului comisiei si mentioneaza ca se ofera sa doneze echipamentele necesare pentru a preenta si promova spre adoptie cainii din adaposturile publice).

 3. D-na Marilena Cristian, presedinta Asociatiei “ROBI”, incepe prin a raspunde afirmatiei d-lui Rizoiu privind “bucatica de vina a tuturor pentru situatia existenta” cu un scurt istoric al activitatilor ROBI, care inca din 2001 a solicitat si propus autoritatilor masuri pentru controlul inmultirii animalelor din proprietatea private, principala sursa a populatiei de caini fara stapan. Dansa mentioneaza, deasemenea:
- blocarea repetata a propunerilor legislative la care a participat si ROBI in anii treuti, de catre consilierii generali;
- luarea in deradere de catre unii consilieri generali a propunerilor ONG-urilor de sterilizare obligatorie a cainilor de rasa de comuna, cu sau fara stapan prin raspunsuri de genuri “sa va sterilizati d-voastra”, etc; (a se vedea si: http://stirileprotv.ro/video/sterilizarea-animalelor-marul-discordiei-intre-consilierii-capitalei/60248801)
- solutii pentru reducerea numarului de caini fara stapan exista si eu fost propuse de catre ONG-uri de foarte mult timp (a se vedea proiectele de HCL respinde de catre Consiliul General);
- autoritatile trebuie doar sa aprobe indetificarea si sterilizarea animalelor;
- ROBI constribuie deja la rezolvarea problemei, prin solutiile propuse, actiuniile proprii si fondurile alocate sterilizarii, tratatarii, ingrijirii si adoptiei animalelor fara stapan, precum si prin efortul urias si sacrificiile oamenilor care voluntariaza;
- indifferent cat de mare ar fi aportul ONG-urilor, problema nu se va termina pana nu “se va inchide robinetul”, respectiv pana nu se va proceda la identificarea si sterilizarea pe o baza legala.
D-na Cosma precizeaza ca, printre scopurile acestei intalniri, se numara si reunirea eforturilor tuturor, autoritati si ONG-uri.


4. D-na Gloria Gagea, voluntar si protector de zona Dr. Taberei, ia cuvantul pentru a prezenta autoritatilor situatia prin ochii unui cetatean obisnuit, dar implicat, anume;
- faptul ca din bani personali, a sterilizat si ingrijeste peste 40 de caini, in doua locatii si ca in multi ani de voluntariat, a dat in adoptie mii de caini si pisici, precizeaza ca nu a intors in strada nici un caine adoptat din adaposturile publice;
- are nevoie de legitimatie si protectie legala pentru a actiona ca protector de zona in mod legal, confruntandu-se zilnic cu amenintari si violente;
- asteapta de 3 luni ca autoritatile locale sa mediatizeze si sa confere protectie legala persoanelor implicate in gestionarea cainilor fara stapan, precum si sanctionarea efectiva a abandonului si identificarea/ microciparea cainilor de rasa comuna; precizeaza cazuri concrete si dovedibile de abandon pe domeniul public, impotriva carora nu s-a inceput nici macar un act de urmarire penala;
- semnaleaza ca, de curand, nu a mai putut adopta nici un caine din adaposturile publice, din dispozitia directorului ASPA, dl. Lorenz; doreste sa stie de ce nu se mai fac adoptii (d-na Cosma o asigura ca dl. Lorenz ii va raspunde la sfarsitul sedintei); doreste sa stie care sunt noile conditii pentru adoptia unui caine din adaposturile publice sic and s evor debloca adoptiile; semnaleaza prezenta in Dr. Taberei a multor caini cu doi crotali, doreste explicatii (dl. Rizoiu o asigura ca va raspunde el insusi la aceste intrebari, la finalul sedintei si precizeaza, printre altele, ca si-ar dori ca toate organizatiile sa se implice in noul proiect al autoritatilor locale, nu doar d-na Vaduva, gestionara adapostului din Fundulea)


5. Dl. Kuki Barbuceanu, director proiect Vier Pfoten, ia cuvantul si puncteaza cateva masuri concrete de reducere a numarului de caini fara stapan:
- sterilizarea tuturor cainilor de rasa comuna, atat a celor fara stapan, cat si a celor din proprietatea privata; ideal, cu sprjinul Primariei, care are o capacitate mare de cazare post-operatorie; mentioneaza ca blocarea adaposturilor prin nereturnarea cainilor sterilizati va angrena blocarea sterilizarii, prin reducerea capacitatii de cazare post-operatorie
- sanctionarea efectiva a abandonului ca infractiune; observa ca pana in prezent, nici un abandon nu a fost pedepsit sau investigat;
- obligativitatea sterilizarii, fie prin lege fie prin masuri fiscale;
- precizeaza ca masurile propuse sunt inserate intr-un proiect de lege care zace la cam. Deputatilor de 2 ani de zile;
- solicita revenirea asupra HCL respinse de Consiliul general;
- mentioneaza ca Vier Pfoten ofera in continuare sprijin, prin sterilizare masiva si rapida, clinici mobile, identificarea cainilor.


6. D-na Maria Beck, Asociatia “Ia-ma acasa”, incepe prin a observa citez: “ceea ce doresc acum autoritatile, ONG-urile au propus de ani de zile” si face un sumar al situatiei actuale:
- prezentarea acum multi ani de zile, catre autoritati, a unui program de reducere a cainilor fara stapan, preluat din experienta si legislatia altor tari si intemeiat pe cercetari OMS, din care citeaza concluzii: “uciderea cainilor fara stapan s-a dovedit a nu avea efecte pe termen mediu si lung; singura metoda eficienta este castrarea, identificarea si reteritorializarea lor”; autoritatile nu au adoptat insa acest program;
- solutia la problema cainilor fara stapan are doua aspecte, de importanta egala si anume: (1) controlul inmultirii; (2) baza unica de date a cainilor cu stapan (instrument de prevenire a abandonului);
- activitatea ASPA lasa de dorit, in sensul ca de la infiintare si pana in prezent, nu se constata nici o schimbare in bine in desfasurarea activitatii sale, sterilizarile raportate de ASPA (8,000) nu reflecta cifra reala a sterilizarilor facute de catre medicii proprii (mult mai putine), directorul ASPA a indepartat ONG-urile si nu a mai organizat intalniri cu acestea, contrar promisiunilor.
(d-na Cosma mentioneaza ca ASPA este in subordinea Primariei iar Consiliul General nu poate impune directii de lucru si de strategie).

7. D-na Carmen Secareanu, “Caleidoscop” (organizatie de dezvoltare comunitara) incepe prin a mentiona ca a participat la aproape toate proiectele de acte normative din cadrul Primariei;
- intreaba: de ce nu se aplica HCL privind gestionarea cainilor fara stapan? S-a militat si s-a muncit atat de mult la solutiile prevazute (sterilizari si servicii alternative pentru cetateni) degeaba?
- solicita o informare oficiala cu privire la:
a) actiunile de mediatizare ASPA cu privire la sterilizarile gratuite oferite cetatenilor;
b) cum s-a ajuns la cifra enorma, de 300 RON/ luna, costul intretinerii unui caine din adaposturile publice;
c) cate din cele 8,000 de sterilizari raportate de ASPA sunt facute de proprii medici si cate de Vier Pfoten?
d) cati medici din bazele Pallady si Mihailesti au facut sterilizari in ultimele 6 luni si cate?
e) cate sterilizari/ zi face un medic ASPA (pentru a compara cu numarul de sterilizari pe zi (30/ zi) pe care il face in medie un medic collaborator cu ONG-urile;
- solicita ca statutul protectorilor de zona sa fie dezbatut cat mai repede posibil, fara alte intarzieri, de catre o comisie de specialitate, deoarece contine prevederi neconstitutionale (precum necesitatea protectorilor de zona de a face dovada veniturilor, etc)
(dl Rizoiu admira interventia d-nei Secareanu)
- ofera ajutor cu:
            i) accesarea unei structuri europene pe dezvoltare regionala;
            ii) asistenta manageriala la realizarea adaposturilor de caini;
            iii) actiuni de educatie in scoli, cu voluntari proprii;
            iv) educarea populatiei privind beneficiile sterilizarii cainilor si pisicilor de rasa comuna, tot cu voluntary proprii.


8. D-na Badea Paraschiva, cetatean si voluntar, propune ca masuri:
- stoparea abandonului;
- programe de educatie si responsabilitate;
- acordarea unei protectii legale efective persoanelor ce actioneaza ca protectori de zona, suspusi zilnic amenintarilor si violentei (enumera inclusiv abuzuri ale politiei, care i-au aplicat amenda de 500 de ron, pentru ca i-a dat sa bea apa unui caine comunitar)

9. D-na Ristea Daniela, angajata la Primaria Sectorului 6 si postul de televiziune 6TV, iubitoare de animale, propune:
- recensamantul si microciparea cainilor de rasa comuna;
- participarea in spatial de emisie 6TV cu campanii de adoptii si evenimente in adaposturile publice
(d-na Cosma precizeaza ca doreste o echipa de mediatizare)

10. D-na Ildiko Badescu, ONG in curs de desfiintare (neprecizat), observa ca:
- exista acte normative a caror aplicare nu se face;
- cazul ADP sector 5 nu priveste caini fara stapan, ci caini crescuti si ingrijiti intr-o incinta, aflati in responsabilitatea persoanelor care ii ingrijeau;
- sterilizarile gratuite nu sunt sufficient mediatizate, cetatenii nu stiu despre gratuite;
- este dipusa sa ofere sprijin, insa doreste garantii ca nu se va mai repeta “balciul” de acum 10 ani (hingheriada, n.r.)

11. D-na Raluca Simion, presedinte GIA, incepe prin a mentiona, referitor la lipsa rezultatelor amintita de reprezentantii Comisiei, ca, nestiind de la ce am pornit, nu putem evalua correct unde sunt acum.
- primul pas in rezolvarea problemei cainilor fara stapan este astfel recensamantul;
- al doilea pas este stabilirea exacta a surselor de unde provin cainii fara stapan (x% abandon, y% montele accidentale, z% inmultirea cainilor fara stapan, nesterilizati, etc), pentru a identifica exact directiile in care trebuiesc canalizate eforturile de stopare a fenomenului;
- proiectul unui mega-adapost de 20,000 de caini este ireal si, drept exemplu, nu exista nimic similar in nici o alta tara;
- este necesara comunicarea directa si corecta a actiunilor intreprinse pentru reducerea numarului de caini fara stapan, pentru a informa publicul si a nu mai crea disensiuni (trebuie explicat cetateanului de ce nu pot fi ridicati imediati toti cainii de pe strada, de ce se returneaza, prin mediatizare si transparenta);
- GIA ofera ajutor cu: adoptii, educatie & informare, sterilizari

12. D-na Roxana Macoviciuc, asociatia “Natura, mostenire pentru viitor”, gestionarul adapostului din Popesti-Leordeni, Ilfov, detaliaza activitatea asociatiei, care in cuprinsul anului trecut, a sterilizat 620 de caini, 370 cu bani din bugetul primariei si 250, gratuit, pentru proprietarii de animale. In cadrul campaniilor de sterilizare, s-a ajuns la un numar de 50 de sterilizari/ zi
- propune ca masuri: sterilizarea cainilor cu si fara stapan, sanctionarea efectiva a abandonului; comunicarea cu publicul;
- ofera ca ajutor, in caz de colaborare corecta cu autoritatile locale, programe de aducatie (si prin implicarea unor organizatii straine), actiuni de formare a medicilor veterinari, pe parcursul facultatii si a practicii, in vederea sterilizarilor masive si corecte.

13. Draghicescu Marioara, protector zonal Dr. Taberei, ia cuvantul ca sa impartaseasca o parte dintre dificultatile cu care se confrunta protectorii zonali si anume: lipsa sprijinului din partea Politiei, atunci cand sunt expusi amenintarilor si violentelor, ridicarea aleatorie a cainilor protejati, programul de lucru cu publicul de la baza Mihailesti, care nu permite accesul facil al vizitatorilor. A plans in timpul discursului.
(dl. Rizoiu l-a rugat pe directorul ASPA sa faciliteze vizitele protectorilor zonali).

14. Elena Honceriu, “Depind de noi”, incepe prin a preciza ca in ultimele zile, observa atent activitatea ecarisajelor din subordinea Primariei;
- solicita transparenta totala in ecarisaje, inclusive punerea la dispozitie a fiselor medicale sau de adoptie;
- ofera ajutor cu supravegherea si controlul activitatilor din ecarisaje.


15. Raluca Lazarovici, “Save the Dogs”, incepe prin a observa ca societatea romaneasca este profund divizata intre iubitorii de animale si cei care urasc animalele, situatie incredibila pentru o tara civilizata si ca exista prea multa violenta pe strazi, atat intre oameni si oameni, cat si intre oameni si animale;
- ofera ajutor cu programe de impact social si psihologic, mediere culturala si sociala, cu ajutorul unor organizatii din Italia, implicarea copiilor in activitatile de voluntariat si responsabilitate globala, programe concrete de reeducare;
- mentioneaza ca imaginea Romaniei din afara este groaznica si ca Europa se uita cu jena la noi (d-na Cosma, in replica “e problema lor!”)


16. Ioana Diaconu, “A Doua Sansa”, observa ca dupa indelugile discutii dintre ONG-uri si autoritati, pe tema protectorilor de zona, apare acum idea de la polul opus, respective “mega-adapostul” din Fundulea. Care a fost utilitatea acelor discutii in aceste conditii?
(d-na Cosma intervine: “hai sa terminam balciul!”)
Se continua:
- asociatia “A Doua Sansa” a derulat programe de sterilizari cu Vier Pfoten si este deschisa colaborarii cu ASPA si orice alte organizatii pentru identificarea si sterilizarea cainilor fara stapan.
- asociatia si-a concentrat activitatea asupra unei commune din judetul Ilfov, unde preconizeaza ca in 1-2 ani sa nu mai fie caini fara stapan pe strazi.

(dl. Rizoiu intervine si povesteste ca in Consiliul general exista puncte de vedere foarte diferite privind problema cainilor fara stapan. Drumul de pana acum nu e multumitor, dar e promitator si dansului nu ii este indifferent, vrea sa rezolve problema aici, cu noi)

 17. Zbera Laurentiu, membru voluntar al asociatiei “Cutu-Cutu” povesteste activitatea sa si a familiei sale in domeniul protectiei animalelor (15 ani de salvat/ sterilizat/ plasat in adoptie), precum si dificultatile intampinate pe strada, cu oameni agresivi sau fara discernamant.

18. Iris Marinescu, Asociatia “Lessie”, impartaseste din experienta asociatiei de pe vremea primarului Lis, cand actiunile de sterilizari massive au avut rezultate vizibile dupa 1.5 ani. Preda Comisiei un model de Protocol de colaborare intre Primarie, Consiliu si ONG-uri.


19. Daniel Ionascu,presedinte club UNESCO, avocet, observa, citez: “unii dintre noi au evident, interese…” si invita consilierii la “reforma interioara” si dialog intre oameni, uitand de functii. Sugereaza implicarea Bisericii si a Scolii, ca institutii, pentru a face o educatie elementara enoriasilor si scolarilor, in vederea imbunatatirii societatii romanesti. Precizeaza ca avem nevoie de un proiect de “lege morala”.

20. d-na Serban; cetatean voluntar, care sterilizeaza, hraneste si adaposteste caini fara stapan, povesteste, plangand, o parte din experientele socante si dureroase pe care le au oamenii care iubesc animalele. Desi cu o situatie dificila, a platit multe taxe de 150 de lei pentru eliberarea unor caini din adaposturile publice.


21. Av. Paula Iacob, presedinte fondator al Federatiei “Unesco”, incepe discursul sau astfel: “Suntem adusi impreuna de omenescul din noi” si insist ape nevoia de educatie, ca solutie la problema morala a societatii romanesti vs. cainii fara stapan. Exemplifica, aratand cum, dupa finalizarea unui proiect de educatie in scolile cu grad ridicat de delicventa juvenila, a scazut fenomenul de infractionalitate.
- arata ca nu este posibila intretinerea unui mega-adapost si da exemplul Adapostului Smeura, unde acum 3-4 ani situatia era perfecta, insa astazi, este groaznica iar cainii primesc intenstine crude drept mancare.
- propune crearea unui Comitet, cu reprezentanti ai ONG-urilor cu activitate, pentru supravegherea si controlul conditiilor de ingrijire si respectare a legii in adaposturile publice, controlul modului in care sunt ridicati cainii de pe strazi, etc
- subliniaza importanta protectorilor de zona (de ex. la diferentierea cainilor blanzi de cei periculosi)
- printre masurile concrete, enumera sterilizarea si returnarea, precum si necesitatea unei colaborari stranse intre stat si ONG-uri.
- incheie printr-un apel la umanitate: “Sa ramanem oameni si sa iubim in continuare animalele”

(d-na Cosma completeaza: “impreuna, putem aduce o constientizare mai mare in randul cetatenilor”)


22. Adrian Vasile, Facultatea de Medicina Veterinara, incepe prin a mentiona ca este “placut impresionat de punctele de vedere ale unora dintre d-voastra, insa siderat de unele puncte de vedere”; continua: “sunt dezamagit… am fost acuzat…. Se apeleaza la acuza prin minciuna… nu se doreste acest dialog… este anumite interese).
Printre dezaprobabrile si rasetele din sala, dl. Vasile continua sa expuna punctual, de pe o lista, pozitia oficiala a FMV. Printre altele, retin, citez: “am propus sigilarea Bucurestiului”, mentiunea ca “animalul abandonat si neadoptat devine proprietatea legala a municipalitatii”.
Dupa o scurta intrerupere, provocata de accesul in sala al unui soricel, dl. Vasile continua sa descrie planurile municipalitatii cu adapostul Fundulea, citez: “nu sustinem ca la Fundulea sa fie un adapost permanent” ci “o baza municipala de carantinare”, un adapost de “tranzit” pentru “trierea, pregatirea pentru adoptie sau pentru returnarea la protectorii zonali” ai cainilor fara stapan.
Anunta, de asemenea, ca FMV a reusit sa depuna un proiect de fonduri europene “Patrupede in penitenciar”, dupa un model SUA si invita ONG-urile sa se alature proiectului.

23. Lorenz, ASPA (Autoritatea pentru Supravegherea si Controlul Animalelor), incepe prin a dezbate ideea recensamantului, insa deviaza de la subiect, spunand ca nu se vor mai face returnari in teritoriu si ca ar trebui invitati la urmatoarele sedinte si cei 14.500 presedinti de asociatii de proprietary, deoarece si ei sunt in egala masura interesati de problema. Afirma ca in cele doua baze ASPA exista in momentul de fata 180 de caini. La intrebarea prezidiului, de care este interupt, pentru a i se reaminti, printre altele, si motivele si principiile discutiei, se declara de accord sa primeasca suport de la ONG-uri, in eventualitatea unei colaborari.

24. Luarile de cuvant sunt incheiate de catre un reprezentant al Politiei Locale, declarat iubitor de animale si posesor de bichon maltez J
- politia locala va prelua o parte din atributiile ASPA, cu care are o colaborare buna;
- politia locala va constata contraventiile si va aplica sanctiunile la legile privind detinerea cainilor periculosi/ gestionarea cainilor fara stapan si protectia animalelor;
- in anul 2010, politia locala a primit 800 de sesizari cu privire la existenta sau agresiunea unui caine fara stapan
- exista un numar de telefon (dispecerat 24/24) pentru asistenta politiei locale: 0731.199.368

 Incheiere si concluzii:
Dl. Rizea anunta si promite organizarea unei noi intalniri, in cel mult 10 zile; de asemenea, mentioneaza ca se va ocupa personal de problema mediatizarii si ca va discuta cu Primarul General acest aspect. Propune ca actiunile unitare, atat ale ONG-urilor, cate si ale autoritatilor, sa fie urmate de raportari periodice: “va asigur ca foarte curand vom mai avea intalniri (…) vom face si un raport exact si précis cu privire la pasii care s-au facut”.

D-na Cosma recunoaste ca a mai auzit si a mai discutat unele probleme si solutii.
Pentru transparenta informatiei, va transmite participantilor, pe e-mail, procesul-verbal de sedinta si atasamentele depuse de ONG-uri.
Solicita ONG-urile sa creeze o lista cu 10 puncte prioritare pentru rezolvarea problemei.
Propune crearea unor Comitete de coordonare a unui program de reducere a numarului de caini fara stapan: (1) de rezolvare rapida; (2) de strategii; (3) de comunicare.
Solicita voluntary pentru crearea unei echipe pentru lansarea unei campanii de constientizare, pe doua planuri:
a)       constientizare a legislatiei locale si nationale;
b)      campanie de sterilizare a cainilor de rasa comuna cu si fara stapan, “pentru inchiderea robinetului”

Comentarii

  1. Felicitari Doinei ca a reusit sa ia notite si sa redea aceasta sedinta !

    RăspundețiȘtergere
  2. De trimis propuneri la Primaria Bucuresti la
    Comisia pentru Relaţii cu Organizaţii Neguvernamentale şi alţi Parteneri Sociali asteapta propuneri /Primaria Bucuresti;
    E-mail:CRON@bucuresti-primaria.ro

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Vă mulțumesc pentru gândurile și cuvintele frumoase. Orice alt comentariu va fi șters.

Postări populare de pe acest blog

Glandele perianale și complicațiile de la posteriorul câinelui

Rămas bun scumpul nostru mult iubit!

În atenţia posesorilor de patrupede - Tusea de Canisă