Mass-media, Asociatia Trei Frați Pătați și iubirea față de animale

De ceva vreme, mai exact de când beneficiem de atenția massmediei clujene, mă tot vizitează o idee și aștept să apară ocazia ideală pentru a o pune în practică. O idee din care să răzbată originalitatea, să văd ceva nu a mai fost. Ca fost om de presă, întotdeauna privesc o știre din această perspectivă, studiind cum a fost realizată si gândindu-mă cum s-ar fi putut altfel realiza, pt ca să aducă acea notă de particularitate. Si cu precădere, stirile care vizeaza ceea este legat de subiectul animalelor. Din pacate tot ce am văzut până acum se bazează pe același format, aproape un tipar, și transmite fix două lucruri: emoție celor ce iubesc animalele și incrâncenare pentru ceilalți. Știrile care vor să sprijine asociațiile, mediatizând problemele cu care se confruntă, au ca public țintă doar iubitorii de animale, în ideea în care cineva, aflând despre aceste probleme, va sări în ajutor. Într-adevăr, aceasta este și ideea cand vrei să mediatizezi o nevoie  urgentă; și chiar ajută. Asta în cazul în care publicul țintă vizat există în comunitatea spre care trimiți acea stire. Dacă nu, iese total opusul intenției.

Dar, ca fost jurnalist, care încă are ”microbul” în sânge, aș vrea să văd și altceva. Aș vrea să văd un reportaj educativ, un reportaj care să aibă menirea de a sădi o sămânță, inclusiv într-un loc mai puțin fertil pentru o astfel de ”cultură”, cum e grija pentru animale. Aș dori mult să văd originalitate, să percep sentimentele, sufletul realizatorului, dar si să vibrez la mesaj. Atunci este, după părerea mea, o reușită, adică o poveste care va rămâne pentru mult timp în mintea/sufletul/subconștientul spectatorului. 

Ideea aceasta am încercat să o transmit și studenților care m-au vizitat, în urmă cu ceva timp, apelând la mine pentru două compentențe, cea de membru fondator al asociației Trei Frați Pătați si cea de fost om de presă. Chiar dacă ”socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”, asta pentru că îndrumătorul lor a optat, la final, pentru un material mai scurt, mai mult o știre decât un reportaj, ceea ce a ieșit are totusi acel ceva în plus față de tot ce s-a facut până acum. Și pentru asta îi felicit pe cei 4 tineri studenți (sper viitori jurnaliști) ai Facultății de Stiințe Politice Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universitatii Babes-Bolyai. Știrea (tema) a fost realizată în cadrul proiectului UBB TV.  
(UBBTV este un proiect inițiat de către Departamentul de Jurnalism, în anul 2010, si dezvoltat de către studenți, sub îndrumarea cadrelor didactice).



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Glandele perianale și complicațiile de la posteriorul câinelui

Rămas bun scumpul nostru mult iubit!

În atenţia posesorilor de patrupede - Tusea de Canisă